Hyvinvointi - mitä se onkaan?
Miten määrittelet hyvinvoinnin? Mitä elämänasioita lokeroit hyvinvoinnin alle? Puhutaan ja luetaan paljon erilaisia artikkeleita hyvinvoinnista tai hyvinvoinnin valmennuksista. Mutta mitä se sitten onkaan? Lyhykäisyydessään hyvinvointi on, että voi hyvin. Se onkin toinen asia, että voiko hyvin, jos käy kuntosalilla kolme kertaa viikkossa ja syö terveellistä ruokaa. Riittääkö hyvinvointiin muutama juoksulenkkiä viikossa? Toki ne ovat osa hyvinvoinnin kokonaisuutta mitä kannattaa vaalia, mutta vain osa.
Tehdäänkö hyvinvointia todellisesta itsestä vai egosta lähtöisin? Moni valitettavasti tekee hyvinvointia pääosin egosta lähtöisin. Miksi? Koska meidät on pienestä pitäen opetettu uskomaan, että sillä mitä muut ihmiset ajattelevat meistä on suurempi merkitys kuin sillä mitä me itse ajattelemme itsestämme. Ihmiset etsivät itsensä ulkopuolelta vahvistusta omaan arvokkuuteensa. Tällöin ei todellisuudessa ole hyvä olla, vaan etsimme tapoja voidaksemme paremmin. Silloin hyvinvoinnista tulee pakkomielle, joka muokkaa elämää ja omia suhteita. Etsimme siis tapahtumaa tai asiaa itsemme ulkopuolelta tuomaan onnea ja tyytyväisyyttä. Tämä on vain ohikiitävää ja jäljelle jää loppujen lopuksi tyhjyys. Hyvinvointi tulisikin lähteä todellisesta itsestään. Tehdä siis asioita mitä todellisuudessa rakastaa kaikilta eri kanteilta.
Itselläni on kokemus tehdä hyvinvointia egosta lähtien. Vuosia tuli treenattua ja syötyä kuin olisi fitness-kisoihin lähdössä. Rasvaprosentin tuli olla alle sitä sun tätä. Lihasmassaa tuli olla maksimaalinen määrä painoon suhteutettuna. Treenejä viikossa ei voinut jättää väliin minkään syyn vuoksi. Katastrofi tuli, jos nuha yllätti eikä jaksanutkaan tehdään niitä 10 treeniä viikossa. En tuntenut sanaa lepo - en fyysistä enkä psyykkistä. Voimatreeneissä liikuttiin painoissa missä loukkaantumisvaarat olivat huipussaan. Tuli "musta yö" jos voimatasapainot olivat kadonneet tai seisahtuneet. Kaikki ruoka-aineet oli punnittu gramman tarkkuudella - kaikki ateriat, 6 päivää viikossa. Vaikka kroppa oli kireä kuin viulun kieli, mieli ei onneksi ollut. Yllättävää oli, että oli kuitenkin psyykkisesti hyvä olla. Mutta se hyvän olon ohjaus tuli egosta. Ego ohjasi ainoastaan ulkomuotoa eikä sisintä minääni - todellista minääni. Etsin juuri tuota yllä mainittua tapahtumaa tuomaan itselleni onnellisuutta ja tyytyväisyyttä- sitä ei tullut. Loppujen lopuksi itselläni ei ollut mitään - pois lukien egon tuottamaa ulkomuotoa. Sisimpäni kertoi lopulta - Janne sinulta puuttuu se kokonaisvaltainen hyväolo, eli hyvinvointi!
Näin jälkeä päin ajateltuna missään ei ollut mitään järkeä. Tein kaiken kuin robotti. Kaikki itseasiassa muuttui v. 2019 alkuvuonna, kun meditaation aikana kysyin sisimmältäni mitä minun tulee tehdä. Vastaus oli selkeä: Meditaation aikana ilmestyi eteeni tummaihoinen n. 30v. hyvin urheilullinen mieshenkilö, keltaisessa adidaksen verrytelyasussa rastahiuksineen. Hänen päänsä oli hieman vinossa ja katsoi minua silmiin. Samalla kun hän sanoi minulle, että kannattaa lopettaa kova treenaaminen ja keskittyä elämään hän hymyili kauniisti. Välittömästi tämän jälkeen hän poistui ja itse tulin meditatiivisesta tilasta pois.
Ennen tätä meditaatiota kroppani alkoi jo protestoimaan treenejäni. Kipuja oli niin yläselässä, alaselässä, käsissä ja jaloissa. Tuon meditaation jälkeen lopetin kovat treenit ja aloin elämään. Kivutkin ovat kaikki kadonneet ja supervoimat saan tällä hetkellä meditaatiosta, henkisestä hyvinvoinnista, sekä toisten auttamisesta. Edelleen kylläkin treenaan, mutta aivan eri tarkoituksella - Pääsen kosketukseen maaenergian kanssa sekä olemaan läsnä tässä hetkessä. Siihen se juoksu, kävely, kuntosalitreenit ja ulkona nauttiminen on parasta. Tällä hetkellä oloni onkin aivan eri luokkaa. Nyt ymmärränkin kohtuullisen paljon hyvinvoinnista.
Palataanpa aiheeseen takaisin. Hyvinvoinnissa on kyse siis kokonaisuudesta, ei pelkästään treenaamisesta eikä ruokavaliosta. Mitä kaikkea siihen kuuluukaan? Sen voi toki itse määrittää eikä sitä kukaan voi toiselle kertoakaan. Itse olen pohtinut seuraavanlaisia alueita ja miten se omaan hyvinvointiini vaikuttaa tai liittyy:
Fyysinen hyvinvointi:
Miten kannattaisi treenata, että kroppa voisi parhaiten?
Mikä ruokavalio olisi paras juuri itselleni?
Miten nukun paremmin?
Mikä vaikuttaa stressiin omassa elämässä?
Seksuaalisuuden merkitys omassa elämässä?
Sosiaalinen hyvinvointi:
Miten voisin auttaa ystäviäni parhaiten?
Oppia toisten ihmisten hyväksyminen.
Miten suhteutan perheenjäsenet omaan elämääni?
Henkinen hyvinvointi:
Mikä on elämän olemassaolon tarkoitus?
Miten löytää oman Itsensä sisäisen olemuksen?
Mikä merkitys elämän tapahtumilla on?
Emotiaalinen hyvinvointi:
Omien tunteiden ilmaiseminen - oman totuuden ilmaiseminen.
Oppia sanomaan mm. ei ilman mitään perusteita.
Ympäristön hyvinvointi:
Miten vaikuttaa omassa elämässä luonnon voimavaroihin?
Miten oma käyttäytyminen vaikuttaa mm. kierrätyksessä?
Luonnossa liikkumisen ihme, tarkkailla luontoa ja olla onnellinen, että meillä suomessa sitä vielä on.
Taloudellinen hyvinvointi:
Oman talouden käyttö ja suunnittelu.
Kohtuullisuus kuluttamisessa, tällöin myöskin rahan arvon merkitys vähenee.
Mikä on rahan merkitys ja tarkoitus omassa elämässä?
Ammatillinen hyvinvointi:
Mikä olisi motivoiva työ?
Mitä todellisuudessa haluaisin tehdä?
Miten saan parhaiten työn ja vapaa-ajan tasapainoon?
Mitkä ovat työn arvot ja mikä työnteon merkitys on?
Älyllinen hyvinvointi:
Mitkä asiakokonaisuudet motivoivat?
Minkälaiset opiskelumetodit sopisivat juuri minulle?
Missä asioissa olisi haasteellisuutta tarpeeksi ja missä liikaa?
Mikä on oma arvo opiskeluun - miksi opiskelisin?
Tässä on osa siitä kokonaisuudesta mistä hyvinvoinnissa on kysymys. Näitä asioita pohdiskelemalla sekä miettimällä pääsee pitkälle. Tähän kun yhdistää vielä oman sisimmän ja kysyy siltä samat kysymykset, niin tällä avautuvat mahdollisesti tie hyvinvointiin.
Ystäväni aikoinaan kertoi minulle hyvin mielenpainuvan ja koskettavan tarinan. Terhokodissa, siis saattokodissa aikoinaan kysyttiin henkilöiltä mitä he olisivat tehneet toisin elämässään, jos saisivat nyt sitä muuttaa? Kukaan ei maininnut sanaakaan rahasta eikä työnteosta. Kaikki puhuivat elämisen nauttimisesta sekä läheistensä kanssa vietetystä ajasta.
Kaikkien tulisikin muistaa ja miettiä seuraavaa asiaa: Aikaa ei ole, on vain nykyhetki olemassa. Emme voi muuttaa omaa menneisyyttä ja valita tulevaisuutta. Joten elä hetkessä, tee asioita rakkaudella ja nauti kaikesta mitä teet!
4D Meditation & Wellness ryhmäkoulutuksissa käydään juuri näitä asioita läpi. Pääpainona on fyysinen hyvinvointi sekä henkinen hyvinvointi. Osa-alueisiin on myös kehitetty erilaisia harjoituksia, joilla voidaan saada vastauksia kysymyksiin. Olemalla avoin asioille päästään parhaimpiin tuloksiin.